Handgemaakt papier van olifantenmest Recycling papier van olifantenmest

Olifantenpapier

OlifantenpapierDe leverancier Lanka Lamai  heeft in Sri Lanka een project waar recycling papier wordt gemaakt waarin  de ontlasting van de olifant in is verwerkt. Het is een project waarin geprobeerd wordt olifant en mens samen te brengen. Men wil de mens laten zien dat ze olifant niet alleen in staat is om de oogst te vernielen maar dat hij ook productief is. In verschillende kleinere projecten maken vrouwen prachtige kaarten, boekwerkjes en schrijfpapier. Het hele verhaal over olifanten mest kan in eerste instantie nogal onsmakelijk overkomen. Maar het proces van papier maken is absoluut niet onsmakelijk te noemen.

Even in het kort hoe het in zijn werk gaat:

  1. De olifant eet kokos/jak bladeren of kitulschors en dan begint de verwerking in de olifanten maag. Een volwassen olifant eet tot 180 kilo per dag en ontlast 16 keer per dag.
  2. De olifanten uitwerpselen worden verzameld en in de zon gedroogd.
  3. Daarna worden ze 6 tot 8 uur gekookt met een natuurlijk desinfectie middel (margosa bladeren).
  4. De overgebleven  resten (strootjes, takjes) worden vermengd met afval papier tot er een goede pulp ontstaat. Van 10 kilo olifanten uitwerpselen worden 120 vellen papier of 60 vellen karton gemaakt. Nu wordt ook de gewenste kleur aangebracht door zouttoevoegingen.
  5. De pulp wordt met de hand in een vorm geschept.
  6. De vellen papier worden gebruik voor vele soorten papieren gebruiksartikelen.
Webstats4U - Free web site statistics Copyright © 2018 - Wereldwinkel Ridderkerk