Verslag september Vrouwen voor Vrede Ridderkerk ondersteunen als project van de maand september de Stichting Hataw, Irak met 2500 euro t.b.v. het trainen van gezondheidswerkers die hulp bieden aan vrouwen tijdens de zwangerschap en geboorte en bij de zorg voor hun jonge kinderen.

Stichting Hataw, Irak

In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen de United Nations Millennium Declaration ondertekend. Daarmee hebben zij zich verbonden aan het halen van de acht doelstellingen voor het jaar 2015, de Millenniumdoelstellingen, die zich richten op het uitbannen van wereldwijde armoede.

Doelstelling 5 richt zich op verbetering van de gezondheid van moeders tijdens en na de zwangerschap.

Onder de Koerden in Irak heerst een cultuur, waar de man overheerst. Vrouwen voeden hun kinderen op tot zes jaar.

Vrouwen die de cursus gaan volgen hebben hier profijt van, alsmede hun familie.

De cursussen helpen om de stress, die onherroepelijk aan zwangerschap is verbonden, te verminderen. Maar door gebrek aan kennis kan deze stress ervoor zorgen dat er een negatief effect ontstaat op de zwangerschap en de tijd erna.

De cursus zorgt voor een goede gezondheidsvoorlichting en om oude, verkeerde gewoonten te corrigeren. Zo wordt bv. pasgeboren baby's honing gegeven; vaak zit er in de honing een bacterie waardoor het kindje kan sterven.

Het is heel belangrijk dat de kennis over zwangerschap verbetert en dat vrouwen meer leren over hygiëne en het verzorgen van een baby.

Voor het opknappen van een hal waar de cursussen voor de gezondheidswerkers worden gegeven, het aanleggen van een toilet, meubels, apparatuur, leermiddelen, salariskosten van de instructeurs is veel geld nodig.

Vrouwen voor Vrede helpen met 2500 euro.