Verslag september 2013 Als project voor de maand september heeft Vrouwen voor Vrede Ridderkerk gekozen voor de Stichting Manneka. Zij worden geholpen met 2000 euro om een touwpompenfabriekje te starten in Monrovia, Liberia.

stichting Manneka

Manneka is opgericht door Mambu en Anneke Quoi. Mambu, geboren in Liberia, startte ongeveer 20 jaar geleden, na een training in water en sanitatie door een Unicefbegeleider, samen met 3 vrienden een bedrijf in WATSAN (water en sanitatie). Gedurende de 14 jaar durende burgeroorlog, die in 1989 is begonnen, was het onmogelijk voor Mambu om Liberia te ontvluchten. Na de oorlog kreeg hij het gevoel dat hij het verwoeste land weer wilde opbouwen door ex-kindsoldaten en jongeren met een oorlogstrauma te trainen in water en sanitatie en metselwerkprojecten.

Anneke, geboren in Papendrecht, heeft vanaf 1991 in diverse landen gewerkt. In 2003 kwam zij in Liberia om te werken in een noodhulpprogramma. Tijdens haar verblijf ontmoette zij Mambu, die een waterpomp kwam repareren.

Manneka zet zich uit volle overtuiging in om de allerarmsten in Liberia te helpen. Zij doen dit door middel van Watsan, kinderclubs en jongerenactiviteiten, scholing, bejaardenhulp, noodhulp aan de poort.

Voor ons in Nederland is water uit de kraan iets vanzelfsprekends. In Liberia sterven er dagelijks mensen, vooral kinderen, aan diarree omdat ze geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Manneka zet zich hiervoor al jaren in en bouwt waterputten waar gemiddeld 250 mensen per put gebruik van kunnen maken.

In januari 2013 zijn Mambu en Anneke naar Ghana geweest om een training touwpompen maken te volgen.

Om het touwpompenfabriekje te kunnen realiseren en in de bush pompen te maken, zijn o.a. de volgende middelen nodig:

-       een startkapitaal om materialen als PVC pijpen goedkoper in grotere hoeveelheden in te kopen

-       een goed lasapparaat, want essentiële delen van de pomp moeten aan elkaar gelast worden

-       een goede kwaliteit generator om het lasapparaat te laten werken, omdat er geen elektriciteit is in de dorpen van Liberia

-       een stuk grond om het fabriekje op te bouwen en de materialen en touwpompen op te slaan

Door het realiseren van een touwpompenfabriek kunnen meer mensen in Monrovia voorzien worden van schoon drinkwater voor hetzelfde geld. Alleen al in Monrovia wonen 1,8 miljoen mensen, terwijl de stad gebouwd is voor 400.000 mensen. Steeds meer mensen vertrekken daarom uit de grote stad en bouwen kleine dorpen waar ze nog water uit kreken of uit oude kapotte putten halen.

De pompen zijn gemakkelijk te maken en goedkoper in materialen omdat er afval gebruikt kan worden (recycling). Een andere reden waarom de touwpompen een goede innovatie zijn, is omdat bij het chloreren de onderdelen van de pomp niet worden aangetast. Dit was wel het geval bij de andere pompen die Mambu eerder gebruikte.

Vrouwen voor Vrede Ridderkerk helpt met 2000 euro.