Verslag mei 2014 De Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede hebben voor de tweede keer een cheque van het Snuffelpand uitgeschreven voor de stichting SchoolSupport4Afghanistan.

SchoolSupport4Afghanistan (SS4A)

De Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede hebben voor de tweede keer een cheque van het Snuffelpand uitgeschreven voor de stichting SchoolSupport4Afghanistan. Na de gift van vijf jaar geleden werd voorzitter John Langerak verrast met een bedrag van tweeduizend euro. Het geld zal worden gebruikt voor een nieuwe school in de provincie Maidan Wardak

SchoolSupport4Afghanistan (SS4A) zet zich sinds 2000 in voor de wederopbouw van het educatieve systeem van Afghanistan.  Na dertig jaar oorlog is er een groot gebrek aan technische vakmensen om het land weer op te bouwen. "De technische scholen die er waren zijn door de oorlog zwaar beschadigd of het  ontbreekt aan practicamaterialen en moderne boeken. De studenten kunnen hierdoor geen praktijkervaring opdoen, waardoor er geen aansluiting is op de arbeidsmarkt" weet John Langerak.

Zijn stichting is al bijzonder succesvol geweest met een scholen in Kabul en Jalabad. In 2009 kon er in de hoofdstad gestart worden met een school voor 1200 leerlingen en men heeft er nu bijna 4000 scholieren. "Zowel jongens als meisjes" onderstreept de SS4A-voorzitter.

Op verzoek van de regering is de stichting ook werk gaan maken voor onderwijs buiten de stad. In Maidan is een nieuwe technische school opgericht, waar inmiddels de eerste 189 studenten les krijgen. "Ook dit is een gebied dat niet meer in de greep is van de Taliban. Men kan er veilig naar school. Het maakt het voor de mensen ter plekke ook betaalbaar. Als ze naar de stad trekken moeten ze ook de kosten van huisvesting dragen en dat is voor de meesten onbetaalbaar" aldus Langerak.

De nieuwe school wordt stapsgewijs voorzien van practicamaterialen en machines. Daarbij wordt er geleerd in de praktijk door mee te lopen met de mensen die er zorgen voor de aanleg en herstel van elektriciteit.  SS4A koopt de schoolbenodigdheden, zoals gereedschappen en schrijfgerei, op de lokale markten in Afghanistan. Er wordt zo ook in de economie geïnvesteerd. Voor de middelen moet de stichting het hebben van haar donateurs, giften en de verkoop van kaarten die een ander beeld geven van Afghanistan. Voor meer informatie:www.schoolsupport4afghanistan.org.

Bron: De Combinatie, donderdag 5 juni 2014