verslag juni De Stichting Niños Unidos Peruanos heeft tweeduizend euro ontvangen uit de opbrengst van het Snuffelpand in Slikkerveer. De organisatie kan dit geld in Peru besteden aan hulp en opvang van kinderen. Er wordt nu met name geïnvesteerd in meer kinderrestaurants, waarmee nu al zo'n 600 kinderen in Cusco bereikt worden.

Niños Unidos Peruanos

De stichting Niños is voortgekomen uit de gedrevenheid van de Nederlandse Jolanda van den Berg. Zij was in 1995 op vakantie in Peru en werd in Cusco getroffen door de schrijnende omstandigheden voor veel kinderen in deze stad. Jolanda trok dit zich zo aan dat ze besloot haar baan en huis op te zeggen. Ze keerde na een halfjaar terug in Peru, zonder doelgericht plan, zonder geld en zonder zelfs maar Spaans te spreken. Met de overtuiging dat ze de kinderen moest helpen pakte het wel goed uit. Ze plukte letterlijk de eerste jongens van straat en nam ze onder haar hoede in haar appartement. Jan Tops, bestuurslid van Niños, is onder de indruk wat zij met haar gedrevenheid bereikt heeft. "Toen ik met mijn kaaswinkel het 50-jarig bestaan vierde heb ik mijn klanten gevraagd om niet met cadeaus te komen, maar met giften. Dat heeft ook veel donateurs opgeleverd, want het kost me geen moeite om hier enthousiast over te vertellen" aldus de voormalige kaashandelaar uit Den Haag.
Jolanda's werk nam een enorme vlucht na een gulle gift aan de voor steun opgerichte stichting. Hiermee kon in 1998 een oud koloniaal gebouw gekocht worden. Jolanda ging hier niet alleen met 'haar' twaalf Peruaanse jongens wonen, maar bouwde dit uit tot het Niños hotel aan de Calle Meloq. De opgroeiende jongens vormden het personeel en het hotel werd een groot succes.  Toeristen van over de hele wereld komen er nog steeds met veel plezier logeren. Met de inkomsten van dit hotel plus de donaties uit Nederland kon Jolanda niet veel later een terrein aanschaffen waarop haar eerste kinderrestaurant zou verrijzen. Op deze plek zouden veel meer kinderen dan alleen haar 12 jongens te eten kunnen krijgen, maar ook aandacht, veiligheid en de ruimte om te spelen en om zich te ontwikkelen. Inmiddels  zijn er vijf kinderrestaurants en twee hotels in de stad en een Op de terreinen van de kinderrestaurants zijn ook een kleine sporthal, twee bibliotheken en een bioscoopje gerealiseerd. Voor meer informatie: www.stichtingninos.com.

Bron:  de Combinatie, donderdag 3 juli 2014

Webstats4U - Free web site statistics Copyright © 2018 - Wereldwinkel Ridderkerk