Verslag juli 2016 De Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede hebben voor de tweede keer een gift gedaan voor het werk van Gerda den Ouden in Zambia. Gesteund door de Umutima Foundation vertrok de Ridderkerkse vijf jaar geleden om hulp te gaan bieden aan weeskinderen. De tweede donatie (nu ? 2000) uit de opbrengst van het Snuffelpand is bestemd voor uitbreiding van het voedingscentrum dat drie jaar geleden met steun van Umutima werd gerealiseerd in Mkushi.

Dit door een aantal plaatselijke (blanke) boeren gesteunde voedingscentrum voorziet nu dagelijks voor 35 kinderen in een gezonde en voedzame maaltijd. Medio 2015 werd er de 5000ste maaltijd 'geserveerd'. Ook betaalt Umutima het schoolgeld van de kinderen in het voedselprogramma.

De behoefte aan voeding en scholing is echter vele malen groter dan de mogelijkheden die men nu heeft. Het voedingscentrum heeft nauwelijks ruimte om uit te breiden. Daarom heeft de stichting vorig jaar een stuk grond gekocht en een plan ontwikkeld om een eigen gebouw te realiseren. Dit moet ruimte bieden om honderd kinderen in het programma op te nemen. Daarnaast kan het gebouw benut worden voor trainingen voor weeskinderen en weduwen. Voor de realisatie moeten nog de nodige fondsen verworden worden. Nodig is een bedrag van rond de € 60.000, waarvan op dit moment meer dan de helft is toegezegd. Zolang er niet gebouwd wordt is de grond beschikbaar voor arme families die met behulp van microkredieten bonen en sojabonen verbouwen. Er wordt zo geleerd om meer zelfvoorzienend te worden.

308 - Gift Voor Zambia Sept . 2016