Verslag juli 2015 De Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede dragen met ? 1250,-- bij aan orthopedische operaties in Congo-Brazzaville. De gift uit de opbrengst van het Snuffelpand werd afgelopen week overhandigd aan Getty Datema, secretaris van de Stichting Op Gelijke Voet. Een door deze stichting uitgezonden medische equipe hoopt in oktober ruim vijftig kinderen in het Afrikaanse land te kunnen opereren.

Snuffelgift voor operaties in Congo

Op Gelijke Voet begon in 1977 met het bieden van hulp aan kinderen van 0 tot 16 jaar die getroffen waren door polio. In 2009 kon de stichting haar doelstellingen bijstellen. Sinds 2002 zijn er geen nieuwe poliobesmettingen meer in de voormalige Kongo gemeld. "We kunnen ons nu volledig richten op hulp aan kinderen met orthopedische beperkingen. Vooral kinderen met klompvoeten worden nu door ons geholpen" verklaart voorzitter Leendert Struijs.

De stichting verleent deze hulp door het uitzenden van Nederlandse medici en paramedici, die belangeloos hun tijd beschikbaar stellen om kinderen met beperkingen van orthopedische aard te opereren. Per equipe (bestaande uit chirurg, operatieassistenten, gipsmeester, kinderfysiotherapeute en verpleegkundige) zijn wel middelen nodig voor reis- en verblijfkosten, instrumentarium, medicamenten en hulpmiddelen.  Elke missie kost rond de 25.000 euro. Met vier keer zo'n ploeg zijn de afgelopen jaren in totaal 242 kinderen geopereerd.

Trainingen

Op 10 oktober zal de volgende equipe aan het vertrek staan. Ook in februari 2016 hoopt Op Goede Voet medici uit te zenden. "De chirurgen blijven doorgaans twee weken. Voor de fysiotherapie of het aanpassen en leren omgaan met hulpmiddelen blijven onze mensen zes weken. Ter plekke proberen we ook mensen te trainen zodat ze deze rol over kunnen nemen. We hopen dat over tien jaar Congolese medici het allemaal zelf kunnen doen, maar op dit moment is er in het hele land maar één orthopedisch chirurg" stelt voorzitter Struijs. Een belangrijk winstpunt van de gratis operaties is dat hiermee ook het schoolgaan voor de betreffende kinderen mogelijk wordt gemaakt. Voor kinderen met een handicap zijn de scholen niet toegankelijk. "Alleen als ze letterlijk op eigen benen kunnen staan mogen ze de schoolbanken in" weet het bestuur.

Verkoop

Op zaterdag 5 september heeft het Snuffelpand de maandelijkse verkoopdag. De tweedehands artikelen staan voor en in de winkel bij het Dillenburgplein in Slikkerveer uitgestald van 10.00 tot 16.00 uur. Wie op zoek is naar gebruikte meubels kan deze zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur een kijkje nemen in de showroom annex opslag aan de P.C. Hooftstraat (tegenover de Dierenkliniek) in Ridderkerk.