Gift voor inrichting van kinderhospice De Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede hebben 1500 euro geschonken aan de Stichting Kindertehuizen in Polen (SKIP). De cheque werd vorige week in het Snuffelpand in Slikkerveer in ontvangst genomen door Maria Meenderman-Plaka, die al vanaf 1972 vanuit Ridderkerk hulp biedt aan Poolse kindertehuizen. "Helaas is het nog altijd nodig" weet zij.

Hospicium Oksywic

De gift uit de opbrengst van het Snuffelpand komt ten goede aan het Hospicium Oksywic in het noorden van Polen. Bij dit hospice voor kinderen van nul tot tien jaar moet een nieuwe aanbouw nog worden ingericht. "Op dit moment is die aanbouw nog zeer kaal. Meerdere kinderen slapen in één bed, want er zijn te weinig bedden en er is te weinig beddengoed" vertelt de SKIP-voorzitter. Meenderman rijdt medio augustus weer met haar eigen auto naar Polen om spullen te brengen en ter plekke spullen te kopen die broodnodig zijn. Het is een rit naar haar vaderland waar ze meer dan ooit tegenop ziet: "Bij alle kinderhuizen waar ik kom zie ik al snelle blije gezichten, ondanks de armoede. Als ik met kleding of speelgoed kom is iedereen blij en dan zie je de kinderen al snel lachen. Nu ga ik voor het eerst naar een hospice voor kinderen. Dat is emotioneel veel zwaarder, want nu weet ik dat het met die kinderen niet goed meer komt. Maar ik wil er wel aan bijdragen dat ze nog een mooie tijd hebben."

Het werk van SKIP werd al vaker gesteund met geld van het Snuffelpand. In 1998 kreeg de stichting 5000 gulden voor het opknappen van een kindertehuis. Daarna werden projecten in Polen een aantal malen met kleinere bedragen gesteund. "Ze hebben mij in het verleden vaker geholpen, waar ik zeer dankbaar voor ben. Ook nu dank ik iedereen uit de grond van mijn hart" aldus Meenderman.

Bron : Weekblad de Combinatie 31 juli 2014