Verslag augustus 2014 De Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede steunen de campagne van Amref Flying Doctors, die moet leiden tot het stoppen van het besnijden van meisjes bij de Masai in Kenia, Ethiopië en Tanzania. Afgelopen week werd in het Snuffelpand in Slikkerveer een cheque van 1500 euro overhandigd Amref fondsenwerfster Sylvia Castelijn. Het geld zal besteed worden aan de opleiding van voorlichters uit de eigen bevolking, gerichte campagne op stamoudsten en het uitleggen van een alternatief ritueel, waarmee meisjes vrouw kunnen worden zonder besnijdenis.

Mes in meisjesbesnijdenis

Bij veel Masai is het besnijden van meisjes nog altijd een afschuwelijke traditie. Het wegsnijden van clitoris en schaamlippen gebeurt zonder verdoving en door het gedeeltelijk dichtnaaien worden later bevallingen extra moeilijk en pijnlijk. Nice Nailantei Leng'ete wist als weesmeisje in Tanzania aan die onnodige verminking te ontkomen. Zij zet zich nu als peer educator (voorlichter) in om meisjes een besnijdenis te besparen. "Ik ken zoveel meisjes waarbij de besnijdenis blijvende schade heeft aangercht. Die kunnen later vaak geen kinderen krijgen. De meisjes die niet onvruchtbaar worden maken zeer zware bevallingen mee, soms met de dood tot gevolg" aldus Nice, die op jonge leeftijd ook een meisje zag doodbloeden.

Andere ceremonie

Ze probeert dit te veranderen door meisjes en hun familieleden te overtuigen van de zinloosheid van het besnijden. Er is een alternatieve ceremonie voor bedacht met vrijwel alle traditionele rituelen. Maar in plaats van besnijden worden de meisjes besprenkeld met bijvoorbeeld bier of melk. Daar moeten wel de stamoudsten voor over de streep getrokken worden. Ook daaronder moet het inzicht er in de gemeenschappen zijn, want de traditie wil dat een Masai alleen trouwt met een besneden vrouw. Er zijn programma's ontwikkeld om stamoudsten, jongemannen en traditionele verloskundigen te overtuigen van een andere aanpak. Een driedaagse workshop 'vrouw worden' (met aandacht voor seksualiteit, gezondheid en eigenwaarde) is al door een paar duizend meisjes gevolgd. Maar er moeten nog veel groepen in de verschillende landen worden bereikt.

verslag augustus 2014

Namens Amref Flying Doctors nam Sylvia Castelijn de cheque voor het programma tegen meisjesbesnijdenis in het Snuffelpand in ontvangst.

Bron: Weekblad De Combinatie 4 september 2014