Stichting Gaan en Doen Vrouwen voor Vrede Ridderkerk schenken 2500 euro aan de stichting Gaan en Doen t.b.v. de bouw van een school in Aleltu, Ethiopië.

Stichting Gaan en Doen

De stichting Gaan en Doen is opgericht 3 november 2009. Bestuurslid Amare Bilate woont sinds 1992 in Nederland. Hiervoor had hij gestudeerd in Rusland aan het conservatorium waar hij is afgestudeerd. Door politieke omstandigheden kon hij pas na 18 jaar terug naar zijn geboorteland Ethiopië. Hij heeft toen ook zijn oude muziekschool bezocht en wat hij daar aantrof was met geen pen te beschrijven. Het gebouw was compleet vervallen en de muziekinstrumenten waren in een zeer slechte staat. Deze werden o.a. met kauwgom en plakband aan elkaar gehouden. Amare heeft toen besloten dat hij iets wilde terugdoen voor zijn muziekschool. D.m.v. kleinschalige acties heeft hij in 5 jaar 100 instrumenten verzameld. De volgende stap was de instrumenten naar Ethiopië te brengen. Ook hier was veel geld voor nodig. Op advies van een collega is toen een stichting opgericht. Het algemene doel van de stichting is het ter plaatse ondersteunen van de lokale bevolking in Ethiopië op allerlei gebieden. Er wordt geld ingezameld d.m.v. acties en sponsors om kleine en grote projecten te organiseren en te ondersteunen.

Op dit moment wordt in Aleltu, een onderontwikkeld dorpje ongeveer 60 kilometer van Addis Abeba, een school gebouwd. Ruim 80% van de kinderen in Ethiopië volgt geen onderwijs, omdat hun ouders dit niet kunnen betalen. In de zomer van 2010 is kennisgemaakt met de inwoners van Aleltu. De behoefte aan onderwijs en ontwikkeling is daar enorm groot. De stichting kreeg een stuk grond aangeboden om het project te realiseren. Naast het neerzetten van een schoolgebouw zal een stuk van de grond gebruikt worden voor praktijklokalen, sport en spel, een speeltuin en de verbouw van gewassen. Het bouwen van de school gebeurt onder professionele begeleiding (o.a. een bekende Ethiopische architect) en wordt gerealiseerd door de bewoners van Aleltu zelf. Materiaal dat nu wordt aangeschaft voor de bouw, wordt later gebruikt om eigen inkomsten te derven en daarmee uitbreiding/onderhoud van de school te bekostigen.

Vrouwen voor Vrede helpen met 2500 euro.