Bericht van het M.O.V. : Vastenaktie 2014

Sierra Leone

Sierra Leone ligt in West-Afrika. De hoofdstad is Freetown. Het land is in de 15e eeuw ontdekt door de Portugezen en voor Europa een belangrijke bron van slaven geweest. In de 19e eeuw werd Sierra Leone een Britse kroonkolonie en in 1961 werd het land onafhankelijk. Er waren toen twee belangrijke politieke partijen: de Sierra Leone People's Party (SLPP) en de All People's Congres (APC). De machtsbasis van de SLPP lag in het zuiden en die van de APC in het noorden van Sierra Leone.

Een militaire coup in 1967 luidde het begin in van wat in 1991 escaleerde in een bloedige burgeroorlog. De helft van het land werd tot gevechtsgebied en een derde van de bevolking moest vluchten. De rebellen van het Revolutionair Verenigd Front (Revolutionary United Front, RUF) voerde strijd tegen de toenmalige regeringstroepen. Het RUF kreeg steun vanuit buurland Liberia. De rebellen kwamen in opstand tegen het corrupte regime, maar het ging ze ook om controle over de lucratieve diamantmijnen. Na elf jaar terreur en schrikbewind, legde de RUF in 2002 definitief de wapens neer. Aan het einde van het conflict was het land grotendeels verwoest en moest de bevolking per hoofd met 38 dollarcent per dag rondkomen. Zeventig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Het is nu rustig in Sierra Leone. Er is een democratisch gekozen regering en het leger controleert ook de binnenlanden. Langzaam krabbelt ook de economie weer wat op. Het analfabetisme is echter hoog en veel kinderen hebben weinig toegang tot onderwijs en zorg.

De kindersterfte is hoog in Sierra Leone: een op de zes kinderen overlijdt voor de vijfde verjaardag. Een belangrijke oorzaak is ondervoeding, maar ook malaria, diarree en longontsteking eisen hun tol. Ter vergelijking: in Nederland overlijdt een op de 250 kinderen voor hun vijfde verjaardag.

 

Webstats4U - Free web site statistics Copyright © 2018 - Wereldwinkel Ridderkerk