De stichting Wereldwinkel Ridderkerk De stichting Wereldwinkel Ridderkerk is ontstaan uit een aantal werkgroepen uit verschillende kerkelijke organisaties die zich bezig hielden met verkoop van producten en voorlichten/informatie gaven. Onze Stichting is aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels

Doelstellingen

De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en heerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Onze producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu Wereldwinkels zijn bijzondere cadeauwinkels waar je producten kunt kopen uit niet-westerse culturen. Houtsnijwerk van de Ashanti's uit Ghana, kleurige puzzels uit Sri Lanka en keramiek uit Peru. Maar ook trendy sieraden, authentieke muziekinstrumenten, leuke woonaccessoires en bijzondere bureauartikelen. En je vindt er smakelijke levensmiddelen. Zoals koffie, thee, cacao, sauzen, chutneys en wijn. Koop je iets in één van de 400 Wereldwinkels in Nederland dan bevorder je de eerlijke handel.

Wat is eerlijke handel?

Wereldwinkels vinden dat handel eerlijk moet zijn. Daarom hebben ze regels opgesteld waarin staat wat eerlijke handel is. In het kort gaat het hierom:- Handel met respect voor mens en milieu- Menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen- Duurzame handelsrelaties met producenten en betalen de producenten een prijs waarmee deze naar de lokale maatstaven redelijk in hun levensonderhoud kunnen voorzien voor hun producten- Ondersteuning bij productontwikkeling- Inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners.

En uw rol daarin?

Deze regels zijn de einddoelen van eerlijke handel. Door producten te kopen in de Wereldwinkel help je deze einddoelen te behalen. Een goede prijs is hier een voorbeeld van.

Hoe weet je dat het echt eerlijk is?

Om er zeker van te zijn dat de producten eerlijk zijn, is er een 'controlesysteem'. Wereldwinkels mogen alleen bij importeurs kopen die door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels erkend zijn. Wereldwinkels zijn allemaal aangesloten bij deze vereniging. Om de erkenning te krijgen, worden importeurs uitgebreid onderzocht. Dit gebeurt niet alleen in Nederland maar ook bij de producenten. Om de garantie te kunnen blijven geven dat de producten eerlijk zijn, worden er ieder jaar controles gehouden bij de importeurs die al erkend zijn.

©Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.